Centrul de tratament pentru femei

P1260065Insula Speranței este centrul de reabilitare pentru femei dependente de alcool, droguri, medicamente și alte dependențe, situat în localitatea Șelimbăr, la 2 km de Sibiu. Durata minimă a curei este de o lună, iar cea recomandată este de 2-4 luni. Centrul beneficiază de 6 dormitoare cu 2, 3 și 4 paturi, cabinete adecvate terapiei în grup și individuale, sală de mese, bucătărie, cămări și spații pentru depozitare corespunzătoare, cameră de oaspeți și sală de primire și festivități și băi dotate cu dușuri cu apă caldă și toalete la toate cele patru nivele ale casei. Pe lângă toate acestea, am reușit să construim și o capelă potrivita rugăciunii, meditației și regăsirii spirituale.
Citește  articolul

Insula Speranței, ca centru de reabilitare a femeilor dependente de alcool, medicamente și alte droguri, își propune să creeze o viață comunitară cât mai apropiată de realitatea cotidiană. Sediul Insulei este o casă obișnuită, pe o stradă obișnuită, într-un sat obișnuit pentru a putea dezvolta contacte obișnuite cu mediul înconjurător, pentru ca pacientele să poată să se simtă ca acasă. Nimic nu seamănă aici cu o instituție de tratament cu o atmosferă rece și fără personalitate. Casa are un decor primitor și familial pentru toti cei prezenți în casă.

Internarea la centru:

• este la libera alegere: recunoaștea dependenței și existența unei motivații pentru terapie, recunoașterea faptului că există o problemă cu abuzul de alcool, droguri sau medicamente și dorește să și le trateze
• pentru internare sunt necesare: cartea de identitate, ieșirile din spital (unde este cazul) cu tratamentul aferent, adeverința epidemiologică, haine adecvate sezonului și zonei de munte
• se face în absența unor boli interne sau psihiatrice grave
• nu necesita trimitere medicalăâ
• se respectă anonimatul
• primim donații sau contribuții pentru serviciul de terapie (terapie individuală minim o dată pe săptămână, terapie de grup de cinci ori pe săptămână, consiliere spirituala o data pe saptamana, autoterapie cu animator și alte activități terapeutice) și, în plus, pentru costul utilităților (cazare, 3 mese/zi) (90 RON/zi, plata se face pe o lună minim, 2700 RON/luna)

Ședințe de psihoterapie individuală, care au la baza relații de încredere și care țin seama de caracteristicile psihice, intelectuale și experiența de viață a fiecărei persoane. Ședințele sunt planificate și conduse astfel încât să-i dezvăluie fiecărei paciente acele trăsături de personalitate, relații sau mod de viață (sau interacțiunea lor) care au contribuit la dependența sa. Scopul este de a-i permite fiecăreia, înarmată cu aceste cunoștințe, să se reconstruiască pe sine astfel încât problema dependenței să fie înlăturată.

Psihoterapia de grup, este un proces de învatare despre mecanismul dependentei in general în care fiecare pacientă beneficiază de experiența celorlalte, își pierde sentimentul de izolare și capătă speranță observând încrederea altora în abstinența pe care o credea imposibilă. Prin examinarea modurilor proprii de reacție și ale altora, prin explorarea originii acestor moduri, ea poate să-și modifice în timp modelele de comportament de auto-apărare, favorizând astfel și lărgirea influenței terapeutice asupra sa.

Activități stimulative de tipul ergoterapiei sau terapiei ocupaționale. Educarea în sensul unui stil de viață mai sănătos și echilibrat are drept componentă principală auto-gospodărirea, încadrarea într-un program relativ stabil, dar și posibilitatea liberei decizii, a implicării în organizarea casei și stimularea inițiativei.
Menținerea contactelor și după externare, traduse printr-un sprijin permanent în menținerea abstinenței pentru pacientele ce au trecut deja prin cura de reabilitare.

CARACTERISTICILE SPECIFICE DEPENDENTEI FEMININE

PROGRAM ZILNIC, CENTRUL “INSULA SPERANTEI”

REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARA A CENTRULUI DE REABILTARE INSULA SPERANTEI

În numele tuturor colaboratorilor,

Echipa terapeuticá:

Oltean Marius, director
Fulea Ana-Maria, psiholog
Lux Holger, medic
Eva Mosoiu, ergoterapeut
Delca Valentin, preot-consilier spiritual
Minola Vasiliade,voluntar

Adresa noastrá este:                                                                      Forul tutelar:

Centrul „INSULA SPERANTEI ”                                  Asociatia Crucea Albastra din Romania (CARO)
Selimbar, str. Unirii, nr. 2, Jud. Sibiu                        Presedinte: Conf. Univ. Dr. Pr. Constantin Necula  
Tel. 0269/560960                                                                   Vicepresedinte: Pr. Dietrich Galter
Tel. mobil 0751163774                                                             Director Executiv: Oltean Marius

 

One comment on “Centrul de tratament pentru femei”

  1. Pingback: Alcoolicii şi dependenţii de droguri, ajutaţi de Crucea Albastră să se trateze la Sibiu | Știri de Sibiu

Comments are closed.