Date de contact

Tel: 0269/560.960 si 0751/163.774
Email: office@dependenta.org
Centrul „INSULA SPERANTEI ”
Selimbar, str. Unirii, nr. 2, Jud. Sibiu

Centrul de tratament pentru femei

<Datorită pandemiei, activitatea centrului a fost mutată în centrul mixt „Nazaret”>

 

Insula Speranței este centrul de reabilitare pentru femei dependente de alcool, droguri, medicamente și alte dependențe, situat în localitatea Șelimbăr, la 2 km de Sibiu. Durata minimă a curei este de o lună, iar cea recomandată este de 2-4 luni. Centrul beneficiază de 6 dormitoare cu 2, 3 și 4 paturi, cabinete adecvate terapiei în grup și individuale, sală de mese, bucătărie, cămări și spații pentru depozitare corespunzătoare, cameră de oaspeți și sală de primire și festivități și băi dotate cu dușuri cu apă caldă și toalete la toate cele patru nivele ale casei. Pe lângă toate acestea, am reușit să construim și o capelă potrivita rugăciunii, meditației și regăsirii spirituale.

Insula Speranței, ca centru de reabilitare a femeilor dependente de alcool, medicamente și alte droguri, își propune să creeze o viață comunitară cât mai apropiată de realitatea cotidiană. Sediul Insulei este o casă obișnuită, pe o stradă obișnuită, într-un sat obișnuit pentru a putea dezvolta contacte obișnuite cu mediul înconjurător, pentru ca pacientele să poată să se simtă ca acasă. Nimic nu seamănă aici cu o instituție de tratament cu o atmosferă rece și fără personalitate. Casa are un decor primitor și familial pentru toti cei prezenți în casă.

Internarea la centru:

• este la libera alegere: recunoaștea dependenței și existența unei motivații pentru terapie, recunoașterea faptului că există o problemă cu abuzul de alcool, droguri sau medicamente și dorește să și le trateze
• pentru internare sunt necesare: cartea de identitate, ieșirile din spital (unde este cazul) cu tratamentul aferent, adeverința epidemiologică, haine adecvate sezonului și zonei de munte
• se face în absența unor boli interne sau psihiatrice grave
• nu necesita trimitere medicalăâ
• se respectă anonimatul
• primim donații sau contribuții pentru serviciul de terapie (terapie individuală minim o dată pe săptămână, terapie de grup de cinci ori pe săptămână, consiliere spirituala o data pe saptamana, autoterapie cu animator și alte activități terapeutice) și, în plus, pentru costul utilităților (cazare, 3 mese/zi) (plata se face pe o lună minim, 3600 RON/luna)

Ședințe de psihoterapie individuală, care au la baza relații de încredere și care țin seama de caracteristicile psihice, intelectuale și experiența de viață a fiecărei persoane. Ședințele sunt planificate și conduse astfel încât să-i dezvăluie fiecărei paciente acele trăsături de personalitate, relații sau mod de viață (sau interacțiunea lor) care au contribuit la dependența sa. Scopul este de a-i permite fiecăreia, înarmată cu aceste cunoștințe, să se reconstruiască pe sine astfel încât problema dependenței să fie înlăturată.

Psihoterapia de grup, este un proces de învatare despre mecanismul dependentei in general în care fiecare pacientă beneficiază de experiența celorlalte, își pierde sentimentul de izolare și capătă speranță observând încrederea altora în abstinența pe care o credea imposibilă. Prin examinarea modurilor proprii de reacție și ale altora, prin explorarea originii acestor moduri, ea poate să-și modifice în timp modelele de comportament de auto-apărare, favorizând astfel și lărgirea influenței terapeutice asupra sa.

Activități stimulative de tipul ergoterapiei sau terapiei ocupaționale. Educarea în sensul unui stil de viață mai sănătos și echilibrat are drept componentă principală auto-gospodărirea, încadrarea într-un program relativ stabil, dar și posibilitatea liberei decizii, a implicării în organizarea casei și stimularea inițiativei.
Menținerea contactelor și după externare, traduse printr-un sprijin permanent în menținerea abstinenței pentru pacientele ce au trecut deja prin cura de reabilitare.

PROGRAM ZILNIC, CENTRUL “INSULA SPERANTEI”

 • 7:00 – 7:30 – Trezirea,aerisirea camerelor,igiena matinala
 • 7:30 – 8:00 – Serviciu pe sectoare
 • 8:00 – 8:30 – Mic dejun
 • 8:45 – 9:00 – Verificare sectoare
 • 9:00 – 12:00 – Psihoterapie individuala
 • 9:00 – 11:00 – Ergoterapie
 • 11:00 – 11:30 – Pauza
 • 12:00 – 13:30 – Grup de consiliere sau terapie psihologica
 • 13:30 – 14:00 – Pauza
 • 14:00 – 14:30 – Pranz
 • 14:30 – 17:00 – Program de voie
 • 17:00 – 18:00 – Autoterapie
 • 18:00 – 19:00 – Activitati  gospodaresti
 • 19:00 – 20:00 – Cina
 • 20:00 – 22:00 – Program de voie
 • 23:00 – 23:30 – Stingerea

Vineri este ora administrativa,iar sâmbătă după masa și duminică, program de voie,curatenie generala, inclusiv posibilitatea de a primi oaspeți și de a se învoi (după 4 săptămâni). Sâmbătă și duminică mesele sunt la orele 8:00, 14:00 și 19:00.

Lucruri care trebuie citite inainte de a te interna in centrul nostru

CARACTERISTICILE SPECIFICE DEPENDENTEI FEMININE

La începutul secolului nostru, raportul bărbați – femei alcoolice a fost evaluat la 10:1. Aceste informații se întemeiază, probabil, doar pe o parte din numarul îmbolnăvirilor existente în realitate, și asta datorita faptului ca multe dintre cazurile de depedență la femei nu au fost recunoscute, au fost ignorate sau trecute sub tăcere.

În cursul ultimelor decenii s-a realizat însă, la nivel mondial, corectarea acestor cifre, numărul de femei dependente ajungând să fie cel puțin 30% din totalul numărului de cazuri. Factorii răspunzători pentru această situație sunt, pe lângă scăderea tendinței de a mai ține ascunse aceste date, ridicarea calitatii diagnosticului și creșterea tendințelor de egalizare a normelor sociale între bărbați și femei.

Condițiile în care o femeie devine dependentă se aseamană până la un punct cu cele care favorizează dependența la bărbați, mai ales în ceea ce privește premisele organice și principiile învățarii. În istoricul evoluției, momentul instalării abuzului diferă însă la femei atât din punct de vedere al cauzelor, cât și al consecințelor. Opinia publică are o reacție destul de diferită față de un bărbat care a întrecut măsura la baut în comparație cu o femeie care nu-și mai poate controla consumul de alcool. De aceea,femeile beau mai degraba pe ascuns și se simt mai părăsite atunci când consumul de băutură le scapă de sub control. Partenerii au mult mai puțina înțelegere pentru partenera care bea, comparativ cu nenumăratele soții de alcoolici.

Spre deosebire de alcoolismul masculin, la femeile dependente de alcool există frecvente legături duale cu depresia, tulburările anxioase, tulburările compulsive, psihozele și tulburările de personalitate. Și mai sugestivă este, comparativ cu alcoolismul bărbaților, apariția frecventă a cazurilor de sindrom borderline, tulburări de alimentație și dificultăți în stabilirea identității sexuale de rol.

Pentru femei, familia are o importanță deosebită, astfel încât este esențial pentru ele să aibă ”o căsnicie bună”. Fetele și femeile trebuie să sufere o serie de procese de maturizare prin care pot trece cu bine sau pot să dea greș. Motive invocate pentru abuzul de alcool și de medicamente sunt: statutul de ”fată bătrână”, incapacitatea de a avea copii, sarcina nedorită, întreruperea serviciului pentru mai multă vreme (de exemplu, după nașterea unui copil), divorțul, moartea unei persoane iubite, îmbolnăvirea gravă a unor membri de familie. Astfel de evenimente le fac pe aceste femei atât de nesigure, încât au impresia că nu se pot descurca decât luând medicamente sau recurgând la alcool. Cu cât recunosc și acceptă mai puțin problemele pe care le au, cu atât mai pronunțat este consumul de medicament sau de alcool. La începutul terapiei, femeia înca nu este capabilă să vada legatura dintre abuz și griji.

La aceasta se adaugă faptul că multe femei au fost agresate fizic sau/și maltratate sexual. Dacă un asemenea abuz sexual comis de unul din membrii familiei (tată, unchi, tată vitreg) devine cunoscut, atunci fetele sunt cele care, de regulă, trebuie să plece de acasă într-o instituție de ocrotire. Pe lângă maltratarea suferită, tot femeile sunt tratate deci ca faptaș, deși ele sunt de fapt victime. Violul este delincvența cu rata cea mai mare de creștere. Se apreciaza că o femeie din șase este violată în cursul vieții sale. Consecințele se reflectă în abuzul de alcool și de medicamente în cazul femeilor.

Cum femeile reușesc mai degrabă decât bărbații să-și accepte problemele și slăbiciunile psihice, ajung mai repede la medic cu asemenea probleme. Medicul va prescrie, eventual, medicamente psihotrope. Trebuie amintită și dubla solicitare datorată serviciului și muncilor casnice, precum și renunțarea la interesele personale în favoarea familiei. În timp ce dependența de medicamente restabilește starea de funcționalitate a femeii și îi permite să salveze aparențele timp mai îndelungat, consecințele unei dependențe evidente sunt cu atât mai grave pentru o femeie. Ele cad mult mai repede și aproape fără speranță în abisuri sociale și psihice. Bineînțeles că orice femeie dependentă încearcă să evite aceasta. De aceea, femeile încearcă să riște cât mai puțin și să nu iasă în evidență cu abuzul lor

REGULAMENT DE ORDINE INTERIOARA A CENTRULUI DE REABILTARE „INSULA SPERANTEI“

Toti colaboratorii asezământului vă urează succes pentru cura dumneavoastră de reabilitare. Ne dorim și asteptăm colaborarea dumneavoastră activă în terapie. Durata curei se va încadra în principiu între4 si 6 luni, în care veti avea ocazia să meditati asupra trecutului dumneavoastră si să vă faceti planuri pentru viitor.

Obiectivul principal al terapiei este acela de a vă prelucra problemele, atât cele cunoscute cât si cele care încă nu au fost constientizate.

Priviti-ne pe noi, cei din echipa terapeutică, ca pe niste oameni care doresc să vă ajute să vă întelegeti mai bine viata, situatia si problemele si să găsiti solutiile cele mai bune posibile. Pentru aceasta vă vom oglindi atât calitătile cât si trăsăturile mai problematice ale personalitătii dumneavoastră. În ultimă instantă numai dumneavoastră puteti să vă asumati responsabilitatea deplină pentru propria viată, adoptând un stil de viată mai sănătos si mai echilibrat, în care să nu mai aveti nevoie de alcool sau alte droguri.

Pentru ca terapia să se poată desfăsura într-un mod eficient si fără frecusuri inutile este nevoie ca toti să respecte anumite reguli. Dacă veti încălca aceste reguli va trebui să vă asumati răspunderea si să acceptati anumite consecinte. Dacă veti avea anumite nedumeriri, adresati-vă colaboratorilor centrului.

Părăsirea incintei centrului

În primele 2 săptămâni părăsirea centrului NU este permisă.După 2 săptămâni poate pleca din centru doar însotita de o terapeuta sau o pacienta desemnata de aceasta.Pentru rezolvarea unor probleme legate de reîncadrarea socială si profesională se poate cere învoiri, fără a depăsi un total de maxim zece zile si lipsind cât mai putin de la orele de grup. Întoarcerea din învoiri se va face cel târziu la ora 21:00. Toate învoirile se solicita prin cerere scrisa si vor fi aprobate de directorul centrului.

Vizite

După primele 8 săptămâni,după consilierea familiei puteti primi vizite sămbăta după amiaza, duminica si în sărbătorile legale. Vă rugăm să prezentati toti vizitatorii terapeutei de serviciu, care în măsura posibilitătilor, vă va sta la dispozitie si pentru eventuale consultatii cu participarea vizitatorilor.

Externari premature

Prin următoarele fapte ne obligati să vă externăm imediat:

 1. Încălcarea gravă a normelor de convietuire civilizată, mai ales prin agresiune fizică. În caz de infractiuni suntem obligati să anuntăm si organele în drept.
  2.  Neîndeplinirea obligatiilor asumate în cadrul contractului încheiate la internare.
  3. De asemenea puteti fi externată prematur dacă dovediti motivatie insuficientă pentru abstinentă (renuntare totală la alcool, dar si la medicamente neprescrise de medic), mai ales prin posesia sau consumul pe furis de alcool sau medicamente neprescrise. De regulă consumul de alcool sub orice formă si în orice  cantitate, atât în incinta centrului cât si în afara luiduce la externare imediată, dacă nu este recunoscut imediat si pacienta nu-si prelucrează în mod serios recidiva, atât în grup cât si între patru ochi cu un terapeut.

Aparate electrice

Este permisă folosirea de radiouri/radiocasetofoane (numai cu acordul colegelor de cameră si la un volum scăzut, respectiv cu căsti), de uscătoare de păr personale. Nu este permisă aducerea si folosirea de termoplonjoane, resouri electrice, aeroterme, fiare de călcat etc.

Garantie pentru obiecte de valoare

Conducerea centrului poate prelua garantie doar pentru obiecte de valoare si bani predati spre păstrare acesteia. Pentru obiecte predate colaboratorilor centrului la externare se garantează timp de două săptămâni, după care institutia va dispune de ele.

Îngrijirea patrimoniului centrului

Vă rugăm să îngrijití corespunzător toate obiectele de inventar si toate lucrurile primite spre folosintă. Nu este permisă fixarea de cuie, suruburi, pioneze, bandă adezivă etc. pe pereti si mobilă. În cazul producerii de daune materiale centrului, inclusiv prin pierderea sau degradarea prin  utilizare necorespunzătoare a unor obiecte primite în folosintă, sunteti obligatã să suportati paguba.

Controale

Colaboratorii centrului au dreptul de a efectua oricând controale privind posesia sau consumul de alcool sau alte substante psihotrope nepermise, dar si privind aspecte de igienă si ordine în camere si dulapuri (numai în prezenta pacientelor). Atat pe parcursul internării căt si dupa la venirea sau revenirea in centru  vă rugăm să prezentati toate bagajele aduse sau pachetele primite terapeutei de serviciu.

La revenirea în centru se poate aplica alcool testul sau se fac analize pentru depistarea alcoolului sau drogurilor sau medicamentelor ,daca e cazul sau pacienta nu recunoaste caderea-recidiva.

Participarea la mese

Participarea la mese regulate, servite în comun, este importantă atât pentru obisnuirea cu un program ordonat cât si pentru stabilirea contactelor mai apropiate cu alte persoane. De aceea este obligatorie si se cere o tinută îngrijită (pe cât posibil nu în hainele de lucru).  Nu se permite păstrarea în camere de alimente perisabile, prepararea individuală de mâncăruri gătite sau băuturi calde (cafea, ceai). Intrarea în blocul alimentar (bucatarie, camara, pivnita) este permisă numai pacientelor repartizate pe acest sector.

Programul de odihna

Programul de odihnă, cuprins între orele 23:30  si 07:00 trebuie respectat strict, în interesul tuturor pacientelor. Aceasta include stingerea televizorului (imediat după terminarea filmului ce se derulează la ora stingerii), a aparatelor de radio si a lustrelor.
Se respectă programul de pauză de peste zi pastrându-se liniştea în dormitoare.

Fumatul

Fumatul este permis numai în afara activitătilor terapeutice si în locurile special amenajate. În interiorul casei este strict interzis. Încurajăm pe cele care doresc să se lase si de fumat si le oferim asistenta noastră. 

Telefonul

Telefonul centrului sau personal poate fi folosit în timpul săptămânii între orele 20:00 si  22:00 . Primirea de telefoane din afară este permisă în afara orelor de terapie, cu exceptia cazurilor de urgentă.

Spalarea lenjeriei

Lenjeria de pat se va spala la intervale de 2 săptămâni cu masina de spãlat a centrului. Lenjeria de corp si hainele se spală, se pun la uscat si se calcă individual, de regulă în zilele de sâmbătă sau în timpul liber.

Igiena personala

Spălatul zilnic, inclusiv pe dinti, este obligatoriu. Evitati aglomerarea la dus pentru a nu epuiza rezerva de apă caldă. Fiecare trebuie să lase curătenie în urma ei. Aceasta este valabil si pentru folosirea chiuvetelor si W.C.-urilor. Nu este permis dormitul în haine de zi, nici statul în pat peste zi, decât în caz de boală sau in pauze.

Camerele

Sunteti responsabila pentru păstrarea ordinei si curăteniei în cameră precum si în spatiile comune, mai ales în sectorul care vi se va repartiza. Paturile trebuie făcute înainte de micul dejun. Sămbăta paturile trebuie bine aerisite si se va face o curătenie generală în camere, care va include cel putin lunar spălarea geamurilor si stergerea usilor (ultima simbata din luna). Îngrijiti bine toate lucrurile si gânditi-vă si la cele care vor veni în urma dumneavoastră.  Intrarea în alte camere este permisă numai la invitatia pacientelor respective. Folosirea de foc deschis (lumânări etc.) nu este permisă. Încercaþi sã menþineþi temperatura de 20°C, iar peste noapte 18°C. Pentru risipă de energie termică sau electrică răspundeti material.

Consideratii finale

Tot ce poate exista într-un om ca sentimente, fantezii si dorinte, fie si furia, ura, invidia, frica sau durerea, sunt lucruri umane. Inuman ar fi să nu recunosti aceste lucruri si să nu te poti accepta asa cum esti. De asemenea ar fi inuman să te lasi purtat fără nici o vointă, ca o frunză de vânt, de toate aceste lucruri. Felul cum vă veti încadra în acest regulament ne va arăta dacă si unde aveti probleme mai serioase si unde sunteti mai periclitat să “recidivati” în vechi obiceiuri proaste. Vom încerca împreună să ne dăm seama care sunt conflictele interioare care încercati să le rezolvati prin încălcarea regulamentului, asa cum în trecut ati încercat să le rezolvati prin consumul de alcool, medicamente cu efect psihotrop sau alte droguri. Dorim să vă ajutăm să găsiti pe viitor metode mai bune de a face fată conflictelor, fără a intra într-o dependentă sau alta.

Centrul “INSULA SPERANTEI” a fost fondat si functionează datorită angajamentului unor crestini apartinând tuturor bisericilor mai importante din tară (evanghelică, reformată, ortodoxă, grecosi romano-catolică) si fiind ajutat de donatori si sponsori din străinătate si din tară. Dorim ca în centru să domnească o atmosferă de tolerantă si bună întelegere între oameni apartinând diferitor etnii, confesiuni si pături sociale. Respectăm convingerile fiecăruia si dorim ca orientarea crestină ecumenică (interconfesională) a centrului, care se reflectă printre altele în reculegerile tinute săptămânal, rugăciuni si cântece, să fie respectată. Stim că foarte multi oameni care au biruit o dependentă de un drog, fie el ilegal sau legal, au fost ajutati, pe lângă asistenta medicală si socială, si printr-o renastere spirituala.

În numele tuturor colaboratorilor,

Adresa noastră este:

Centrul “INSULA SPERANTEI” Asociatia Crucea Albastra din Romania (CARO)
Selimbar, str. Unirii, nr. 2, Jud. Sibiu
Tel. 0269/560960
Tel. mobil 0751163774

Echipa terapeutică:

Oltean Marius, director
Lux Holger, medic
Delca Valentin, preot-consilier spiritual
Costea Tudor Matei, asistent social
Minola Vasiliade,voluntar

Forul tutelar:

Asociatia Crucea Albastra din Romania (CARO)

 • Presedinte: Conf. Univ. Dr. Pr. Constantin Necula
 • Vicepresedinte: Pr. Dietrich Galter
 • Director Executiv: Oltean Marius